Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Љетњи пролив

 

Под проливом се подразумијева појава већег броја неформираних, кашастих или течних столица. Таква столица може понекад да садржи крв и/или слуз. Љетњи проливи су узроковани микроорганизмима који се преносе прљавим рукама и контаминираним намирницама. Најчешће се ради о бактеријама и бактеријским токсинима као и вирусима чијем размножавању погодују високе температуре.


Не треба се плашити пролива јер је он одбрамбена реакција организма на инфективни агенс. Уколико пролив није профузан, ако нема више од 5-6 столица дневно и ако није праћен упорним повраћањем, уз адекватан унос течности, могуће је санирати болест без интервенције љекара.


Лијечење се базира на:

  • надокнади течности,
  • правилној исхрани,
  • примјени пробиотика.


Пролив може да проузрокује знатан губитак течности и минерала. Надокнада течности је најважнији аспект лијечења пролива. За ту намјену постоје адекватни препарати који имају оптималан састав за орална рехидрацију, а растварају се у води (Оросал и слично). Охлађен, незаслађен биљни чај, негазирана минерална вода, немасне супе представљају одличне алтернативе. Не треба давати воћне сокове и газиране напитке.


Други вид борбе против пролива је адекватна дијетална исхрана. Савјетује се употреба банана, бареног пиринча, кромпира, шаргарепе, компота од јабука и супе од посног меса. Треба избјегавати слаткише, млијеко и млијечне производе, масна и теже пробављива јела.


У лијечењу пролива пробиотици у капсулама су добро дошли, јер садрже сојеве бактерија (лактобациллус) који помажу обнављању нормалне цријевне флоре. Пробиотици се могу узимати и без препоруке љекара, у дози коју вам препоручи апотекар, до појаве формиране столице.


Већина пролива пролази за два до три дана уз адекватну надокнаду течности, дијету и примјену пробиотика.Стручну медицинску помоћ потребно је затражити када је пролив упоран, траје неколико дана уз повишену тјелесну темепературу, општу слабост, малаксалост и појаву крви у столици.


У љетњем периоду, који нарочито погодује размножавању бактерија, непажња приликом припремања, чувања и транспорта хране као и недовољна хигијена руку могу довести до настанка цријевних инфекција и интоксикација.


Превенција тровања храном је врло важна и састоји се у хигијенском руковању намирницама. У том смислу препоручује се: прање руку, чишћење радних кухињских површина, адекватна термичка обрада намирница, темељно прање воћа и поврћа и чување намирница на ниским температурама.




<< Назад
 
Вијести

Вријеме