Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Традиционални сусрети педијатара Србије и Републике Српске - Заједничка брига о најмлађој популацији
30.06.2018.
Сусрети педијатара Републике Српске и Србије, по трећи пут су организовани у Бијељини, а домаћин је и овај пут био Дом здравља. На скупу, гдје је учествовало више од 140 педијатара, обрађене су четири теме, од којих су се двије односиле на дјечију кардиологију, једна на озбиљну инфекцију централног нервног система и једна која се односила на проблем појаве шећерне болести која се јавља у првим годинама порођаја.

 

Предсједница Удружења педијатара Републике Српске, професор др Јелица Предојевић Самарџић, истакла је да су резултати студија, које су проведене 2015. и 2017, године, показали да је у Републици Српској инциденца, односно преваленца урођених срчаних мана код дјеце, 131 на 10.000 живорођених.

-Ради се о озбиљном здравственом проблему на којем у Удружењу педијатара Републике Српске радимо већ неколико година и предлажемо стратегију, прије свега у раном препознавању и приступу овом проблему, који је веома значајан за дјечију популацију, рекла је др Самарџић и додала да ће све нове препоруке са сусретан педијатара,  бити предочене здравственим властима.

Професор др Недељко Радловић, предсједник педијатријске секције Српског лекарског друштва и генерални секретар Српског лекарског друштва истакао је да педијатри Републике Српске и Србије имају дугогодишњу добру сарадњу.

-Ово је 17 по реду сусрет педијатара и од изузетног је значаја. Са задовољством могу рећи да су педијатри Србије и Републике Српске једна цјелина у функционалном смислу, рекао је проф. др Радловић.

Он је нагласио да је оно највриједније у медицине педијатрија, јер се бави превентивом.

-Свако обољење своје корене вуче из детињства и педијатар је тај, посебно који ради у примарној здравственој заштити, онај који препознаје проблем и благовремено их ставља под контролу, односно, спречава његову појаву, нагласио је проф. др Радловић. У име домаћина обратили су се директор Дома здравља примаријус др Душко Миловановић и његов замјеник др Игор Новаковић и изразили задовољство што су домаћини импознатном сусрету педијатара.

-Организовали смо, ево већ традиционални видовдански сусрет педијатара Републике Српске и Србије, а посебно смо задовољни што овим доприносимо унапријеђењу бриге о припадницима најмлађе популације, наше дјеце, рекао је прим. др Миловановић. Он се захвалио еминетним стручњацима из области педиајтрије, како Србије, тако И Републике Српске, који су учествовали у видовданским сусретимапедијатара. Доктор Игор Новаковић је истакао да су по трећи пут домаћини веома важном сусрету педијатара који показује одличан концепт регионалне сарадње.

-Посебно ме радује чињеница да педијатри његују дугогодишњу сарадњу, а то показује чињеница да су ово седамнаести сусрети по реду. Свакако да је ријеч о изузетно важном догађају јер је ријеч о љекарима који воде бригу о дјеци,  најмлађој популацији којој сви морамо посветити посебну пажњу, рекао је др Новаковић. Он је додао су ово прилике да се размијене искуства, јер то је, како је рекао, "колико значајно за љекаре, толико И за пацијенте".

-Дом здравља, као домаћин седамнаестих сусрета педијатара, између осталог, показује и опредијељење за континуирану едукацију запослених у Дому здравља, јер пружање што квалитетније услуге у здравственој заштити нам је примарни циљ, поручио је Новаковић.

  
Вијести

Вријеме