Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
Потписан Меморандум о сарадњи Дома здравља Бијељина и Удружења грађана Отахарин
26.12.2018.
За пола године колико је трајао пројекат „Знањем и превенцијом до здравља“, много је урађено на унапређењу здравствених навика ромске популације.

Бројним едукацијама, промоцијама и здравственим акцијама обухваћена су дјеца  узраста од 7 до 15 година и жене од 16 до 45 година.

У оквиру пројекта идентификовано је 53 дјеце који су припадали циљној групи, од којих 48 није било вакцинисано. Заједничким напорима Дома здравља Бијељина и УГ Отахарин вакцинисано је 31 дијете.  Такође, код 20 жена  урађен је комплетан  гинеколошки преглед, ПАПА тест, гинеколошки ултразвук као и ултразвук дојки.

Овај Пројекат реализован је уз подршку Института за јавно здравство РС, а све са циљем да се свијест о очувању здравља ромске популације подигне на виши ниво.

Већина Рома посједује здравствене књижице и упознати су са начином функционисања система здравственог осигурања. Но и поред тога, још увијек велики број Рома није регистрован у тимове породичне медицине, па самим тим и не користи  здравствене услуге  које се пружају у Дому здравља Бијељина свим грађанима под једнаким условима.

Свакако да ће и овај проблем бити предмет будуће сарадње између Дома здравља Бијељина и УГ Отахарин. У том смислу је данас потписан Меморандум о сарадњи који ће и у будуће  дати велики допринос повећању здравствене заштите ромске популације, као и унапређењу здравствених навика код исте.  

 



 
Вијести

Вријеме