Дом здравља Бијељина, Српске Војске 53 +387 55 415 111
Добродошли   на званичну презентацију Дома здравља Бијељина
Претрага:   
  
У Дому здравља Бијељина одржано предавање о ХПВ вакцини
19.04.2024.
У сусрет Свјетској недељи имунизације у Дому здравља Бијељина одржано предавање о ХПВ вакцини.

 

18. априла 2024. године у великој сали Дома здравља Бијељина одржана су предавања за здравствене раднике о инфекцијама Хуманим папилома вирусом и о значају ХПВ вакцине.

Предавање под називом "Последице ХПВ инфекције" одржао је др Бојан Стевић, специјалиста гинекологије, начелник Амбуланте за специјалистичке консултације из гинекологије. На предавању је поновљено колики је значај и удио инфекција ХПВ вирусом у броју обољелих од карцинома грлића материце. Наглашено је да је у скоро 99% случајева карцином грлића материце узрокован ХПВ инфекцијом, која би могла бити спријечена правовременом употребом ХПВ вакцине.

Друго предавање под називом "Значај имунизације против одређених болести узрокованих специфичним типовима ХПВ-а" одржао је др Младен Грујучић, специјалиста епидемиолог, начелник Хигијенско епидемиолошке службе. На предавању је, између осталог, указано на значај ХПВ вакцине, те приказани подаци који говоре о драстичном паду броја обољелих од карцинома грлића материце у државама у којима се вакцина против ХПВ-а користи већ дуже вријеме уназад.

Наведена предавања су одржана у сусрет Свјетској недељи имунизације која се одржава сваке године од од 24. до 30. априла, како би се промовисала имунизација као кључна мјера за превенцију болести и заштиту здравља.

 



 
Вијести

Вријеме